18 Aylık Bebek Psikolojisi (1 buçuk yaş bebek psikolojisi) döneminde bebeğiniz aynı zamanda 1 yaş sendromu döneminde olduğu için Agresiflik, ben merkezcilik, inatçılık, iletişim problemleri, tepkisellik, öfke krizleri gibi davranışları sergiler.
18 Aylık Bebek Psikolojisi (1 buçuk yaş bebek psikolojisi) döneminde bebeğiniz aynı zamanda 1 yaş sendromu döneminde olduğu için Agresiflik, ben merkezcilik, inatçılık, iletişim problemleri, tepkisellik, öfke krizleri gibi davranışları sergiler.
Bu durumları 1 yaşındaki bebeğinizde yaşıyorsanız bu sürecin adı ‘1 yaş ergenliği’ oluyor. Lütfen paniklemeyin, kendinizi gece gündüz sorgulamayın, çocuğunuza karşı anneliğinizi yetersiz hissetmeyin. Çünkü bebeğinizin 18 aylık bebek psikolojisi döneminde yaşadıklarının bir anlamı/sebebi var ve tüm bunlar tam da sağlıklı gelişiminin bir parçası.
İyi yönetildiğinde size birçok avantaj sağlayacak 1 buçuk yaş bebek psikolojisini tanımaya ne dersiniz?
Bebekler 1 yaş itibariyle çevrelerini gözlemlemeye, yaşadıkları dünyayı yavaş yavaş keşfetmeye başlarlar. Emekleme ya da yürümeyle birlikte bağımsızlığın ilk adımlarını tadarlar. Herhangi bir cismi merak edip beraberinde ona uzanmak, dokunmak ve istediğini kimseden yardım almadan elde etmek; heyecanlarını oldukça artırır.
Daha çok dokunarak, oradan oraya gezinerek her isteklerini gerçekleştirmek isterler. Merak duygusu onların itici bir gücü olmakla birlikte; neyin tehlikeli neyin güvenli olduğunu henüz kestiremezler. ‘18 Aylık Bebek Psikolojisi neden olur?” sorusunun cevabı da burada gizlidir. Bebek bu dönemde ister istemez engellemelerle karşılaşır.
Ama neden ilerlemesine, bir cisme dokunmasına izin verilmediğini, niçin kısıtlandığını anlayamadığı için de tepkileşir. Bunu öfke/ağlama nöbetleri, inatlaşma, dakikalarca çığlık atma, elindekileri fırlatma gibi davranışlarla da ebeveynine gösterir. Bebeğin bu tepkisellik hali ‘1 Buçuk Yaş Bebek Psikolojisi’ olarak tanımlanır.
1 yaş sendromu belirtileri bebeğin emeklemeye başlamasıyla birlikte ilk kendini gösterir. Çocuğun tutunarak yerden kalkmasını, bir eşyaya uzanabilmesini ‘ısınma turları’ olarak görebiliriz.
Ancak, gün içinde aşırı derecede alıştırma yapan bebek; kısa sürede oradan oraya hızlıca hareket etmeye, gözüne kestirdiği her şeye uzanmaya ve elde etmeye başlar. Tehlike nedir bilmez. İşte bu kontrolsüz davranışlar bakım veren kişi tarafından engellendiğinde; 1 yaş sendromu belirtileri ilk olarak ortaya çıkmaya başlar.
1 Buçuk Yaş Bebek Psikolojisi döneminde bebekler elde edemediği her şey için ağlar, bağırır, öfkelenir. Anne istediği cismi güvenlince alıp eline verdiğinde ise bebek kabul etmez. Hatta bu eylemi kendisi gerçekleştiremediği/merakını gideremediği için daha da çok kızar, çığlıklar atar.
Ebeveyn böyle durumlarda ne yapacağını, nasıl davranacağını kestiremez. Heyecanlanır, üzülür, gerilir, kendini suçlu hisseder. Bebeğin inatla ağlıyor olması anne için ayrıca bir çaresizlik halidir çoğu zaman. Bebeğin bu kadar tepkisel olmasının sebebi; içgüdüsel olarak kontrol edemediği müthiş bir merak duygusuna sahip olmasıdır.
Bu hisle bebekler adım adım hayatı tanır, büyür, gelişirler. Çocuğun tepkiselliğinin ardında mucizevi bir varoluş mücadelesi vardır. Mücadele diyoruz; çünkü bebek engellendiği sürece tepkiselliğini artırır, her an kendi varoluş hikayesine sahip çıkar. Hatta ebeveyn kendi tutucu/kontrolcü davranışlarında ısrarcı olduğunda; anne ile bebeğin senkronizasyonunda problemler çıkmaya başlar…
1 Buçuk yaş çocuk psikolojisi iyi yönetildiğinde bebeğin sosyal ve duygusal gelişimini oldukça olumlu etkileyebilir. Süreç başarıyla ilerlediği takdirde; öncelikle çocuğun iradesi gelişir. Bir şeyi kendi başına yaptıkça, bir cismi bir yerden alıp bir yere transfer ettikçe, daha önce deneyimlemediği bir fiziksel hareketi gerçekleştirdikçe, yere düşüp kendi kendine kalktıkça iradesi güçlenir.
Kendi gücünü, kendi bedenini, kendi alanlarını keşfeder. Merak duygusunu tatmin ettikçe; mutlu olur, duygusal olarak rahatlar, sakinleşir. Fiziksel hareketleri arttığı için eskiye kıyasla daha çok yorulur. Uykuları derinleşir. Bedeni dinlenmiş bir bebek; güne mutlu ve keyifli başlar. Varoluş hikayesi ebeveyni tarafından desteklenen çocuk, yaşıtlarına göre daha pozitif, güler yüzlü olur.
Tehlikeli durumlarda ailesi tarafından durdurulduğunda; yaşıtlarına kıyasla daha az tepki verir. Dakikalarca ağlamaz. Öyle anlarda annesiyle bütünleşerek (sarılma, sırtının sıvazlanması, anne göğsüne yatma) kendini kısa sürede teselli eder.
Çocuğun 1.5 yaş sendromu döneminde çıkacağını ebeveynler oldukça çok merak eder. 1 yaşında başlayan süreç, ortalama 3 yaşında sonlanır. Çocukta 3 yaşla birlikte oluşan bilişsel olgunluk; ağlama krizlerinin, inatlaşmaların, tepkisellik düzeylerinin azalmasına sebep olur. Çünkü; çocuk 1 sendromundan 3 yaşına kadar olan süreçte; neyin tehlikeli olabileceğini, yükseklik, sıcaklık, ağıza cisim alınmasının zararları gibi birçok konuda ‘kısmen’ de olsa deneyim sahibi olur.
Tıpkı ergenler de olduğu gibi; bebekler de bu dönemde anlaşılmak, desteklenmek ve varoluş mücadelelerine eşlik edilmesini isterler. Kendilerini, duygularını ifade edemiyor olmaları onlar için bir dezavantaj olsa da; ebeveyn 1 Buçuk Yaş Bebek Psikolojisi hakkında bilişsel düzeyde bilgi edinerek ilk anlamlı adımı atabilir.
Kendinin ve bebeğinin neler yaşayabileceğini bilirse; çocuğu hissediş ve sakinlik düzeyi artar. Bebeğin neyi neden yaptığını bildiği için onu engellemek yerine yardımcı olmaya çalışır. Bir çok ebeveyn tarafından ‘sendrom’ olarak isimlendiren süreci bebekle bütünleşerek, arada sözsüz bir iletişim geliştirerek kolaylıkla atlatabilir.
Bebeğin merak duygusunu tatmin etmesine izin vererek; onun rahatlamasını, kendini güvende hissetmesini ve yaşamla bağ kurmasını sağlayabilir. Merak duygusu giderilmiş bir çocuğun rahatlaması hem annenin yükünü azaltır hem de güvenli bağlanma dönemini destekler.